Lokacija - Ostale znamenitosti - Nacionalni parkovi

Otok Mljet
Otok Mljet
90% površine ovog otoka pod šumom. Mljet jedan od najšumovitijih otoka u Sredozemlju i zahvaljujući njegova dva slana jezera, zapadni je dio proglašen nacionalnim parkom. Do Mljeta stižemo trajektom iz Korčule i iz Dubrovnika. Ukupna površina parka je 5375 hektara. Veliko i Malo jezero na Mljetu su jedinstveni oceanografski fenomen. Nastala su prije nekih 10000 godina. Sve do prije 2000 godina to su bila slatkovodna jezera. Ovdašnji krš skriva i brojne druge zanimljivosti, špilje i pećine, kao i rijetka jezera s boćatom vodom koja povremeno potpuno nestaju.
 
Planina Biokovo
Planina Biokovo
Park prirode Biokovo, nekih 100 km udaljen od Splita, ponosno se nadvisuje nad Makarskom rivijerom. Zahvaljujući jedinstvenoj geomorfologiji, biološkoj različitosti i bogatstvu, kao i prirodnim ljepotama je 1981 godine proglašen parkom prirode. Sam park se pruža na površini od 196 km². Vrh parka prirode je sveti Jure sa 1.742 metara nadmorske visine, sa 16 dodatnih vrhova iznad 1.400 metara nad morem. Biokovo posjeduje sve uobičajene, tipične fenomene krša – doline, prirodne udubine, pećine, špilje s ledom i jame. Najdublja je 788 metara duga Amfora, četvrta po dubini u Hrvatskoj.
 
Kornati
Kornati
Zbog jedinstvenih oblika i ljepote, kornatski arhipelag je već 1980. godine proglašen nacionalnim parkom. Svojom ukupnom površinom od 70 km2 i nekih 140 otoka, arhipelag je postao raj za brojne nautičare, ronioce i individualiste koji ovamo dolaze uživati u plavom i čistom moru i koraljnim grebenima. Mnogi Nacionalni park nazivaju i „Robinzonski raj“, obzirom da je većina otoka nenaseljena. Ime je arhipelag dobio po najvećem otoku, otoku Kornatu (32,6 km2), koji na starohrvatskom znači „Kruna“. Iz toga se izvodi i poznati citat Georgea Bernarda Shawa „“Zadnjeg dana stvaranja svijeta Bog je htio okruniti svoje djelo – tako je stvorio Kornate od zvijezda, suza i božanskog daha“.
 
Slapovi Krke
Slapovi Krke
Slapovi rijeke Krke zasigurno spadaju u najljepše i najneobičnije prirodne fenomene Hrvatske. Slapovi se nalaze 70 km udaljeno od Splita. U gornjem toku rijeke Krke, između Knina i Skradina , rijeka teče kroz kanjon dubine između 100 – 200 metara. Nakon toga se voda akumulira u više manjih jezera nakon čega se obrušava preko sedam slapova u ukupnoj dubini od 242 metra prema moru. Nacionalni park Krka utemeljen je 1985 godine i obuhvaća područje oko toka rijeke i između Skradina i Knina. Skradin se nalazi samo 20 km sjeverno od obalnog grada Šibenika, te se do njega može doploviti i brodom..
 
EN | HR | DE | FR | IT | RU
 
 
WWW.BELÉTAGE.HR
© 2011-2019 Pulić & partneri d.o.o. | info@beletage.hr | Tel: +385 21 459 990 | Ured u Moskvi: +7 926 248 13 14