Lokacija -Ostale znamenitosti - Gradovi

Kaštela
Kaštela
Kaštela se pružaju obalnim pojasom između Trogira i Splita, u dužini od nekih 16 kilometara. Tijekom 15. i 16. stoljeća ovdje je izgrađeno 13 utvrda – Kaštela, za obranu od Turaka. Oko tih utvrda su se kasnije razvila naselja, koja čine današnji grad. Sedam od izvorno 13 kaštela postoji do danas: Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica i Kaštel Sućurac. Kaštela su nakon Splita drugi grad po veličini u županiji sa nekih 35.000 stanovnika. Prema statističkim podacima Kaštela imaju najveći prirast stanovnika u Hrvatskoj.
 
Trogir
Trogir
Srednjevjekovni grad „muzej“ , kako Trogir rado nazivaju, nalazi se 27 km udaljen od Splita, te je 1997 upisan u UNESCO-ovu Svjetsku Baštinu. Stari grad se razvio na umjetnom otoku, povezanog mostovima s kopnom i otokom Čiovom. U samom središtu grada nalazi se dobro sačuvani dvorac, toranj, nekih deset sakralnih objekata i cijeli niz palača koje datiraju iz romanike, gotike, renesanse i baroka. U mjestu se nalaze brojen trgovine, suvenirnice i restorani u kojima možete uživati u mediteranskim delicijama.
 
Primošten
Trogir
Slikovito mjesto Primošten se nalazi u srednjoj Dalmaciji, nekih 50 kilometara udaljeno od Splita i 25 km udaljeno od Trogira. Samo mjesto je nastalo na otoku, koji je kasnije povezan nasipom sa kopnom. Na vrhu poluotoka nalazi se župna crkva svetog Ivana iz 15. stoljeća. Mjesto je zaštićeno zidinama koje datiraju iz 17. stoljeća. Pomorci su ovo mjesto nazivali i „suhi rt“ zbog dugotrajnih sušnih perioda koji bi ga pogađali. Uokolo centra je izgrađen niz srednjevjekovnih kuća, s uskim ulicama i malim trgovima, a brojni restorani pozivaju na uživanje u dobrom jelu. Primošten je danas omiljeno izletište.
 
Šibenik
Šibenik
80 km zapadno od grada Splita, na ušću rijeke Krke, tamo gdje slatka voda rijeke utječe u slanu vodu jadranskog mora nalazi se grad Šibenik. Sa svojih 42000 stanovnika Šibenik spada među veće dalmatinske gradove. Grad je poznat zbog svoje katedrale Sv. Jakova, koja je kao i dobar dio starog grada upisana u UNESCO Svjetsku baštinu. Sam stari grad sa uskim uličicama i kosim stepenicama nalazi se na padini okrenutoj prema jugu i šibenskom zaljevu. Iz ovog lijepog i živahnog grada se dolazi do poznatih slapova Krke.
 
Omiš
Omiš
Omiš, gusarski grad koji se nalazi 25 km južno od Splita bio je središte morskih gusara. U dubokim usjecima i gudurama gusari su nalazili sigurnu zaštitu. U sjećanje na ta vremena u Omišu se do danas redovito održavaju gusarske fešte. Rijeka Cetina u Omišu se ulijeva u moru nakon što proteče duboki kanjon kojeg ćete možda prepoznati iz jednog filmova po romanima Karla Maya. Danas je omiljeno izletište ra rafting i drugih sportova na vodi. Tradicionalni restorani nude specijalitete pod pekom i naravno pastrve iz rijeke Cetine. Slobodno penjanje i paragliding su isto tako omiljeni sportovi ovog kraja.
 
Makarska
Makarska
Makarska rivijera, udaljena nekih 60 km od Splita, pruža se u dužini od ca. 50 km podno prirodnog rezervata, planine Biokovo i to od Brela na zapadu do Gradaca na istoku. Prekrasne šljunkovite plaže, kao i mediteranski krajolik sa šumama borova, maslinicima i smokvama daju poseban ugođaj ovom dijelu obale. Sama Makarska Riva s brojnim kafićima, restoranima i prodavaonicama poziva na ugodne šetnje i kupovinu.
 
EN | HR | DE | FR | IT | RU
 
 
WWW.BELÉTAGE.HR
© 2011-2019 Pulić & partneri d.o.o. | info@beletage.hr | Tel: +385 21 459 990 | Ured u Moskvi: +7 926 248 13 14